Bieten vormen de basis voor deze heerlijke stamppot gegarneerd met diverse soorten paddestoelen. Een makkelijk recept wat snel klaar te maken is. Ideaal om op voorraad te hebben en te gebruiken na een drukke werkdag. Deze variant is vegetarisch, maar combineert prima met vis of vlees naar keuze. Denk hierbij aan makreel, kabeljauw, wilde zalm, kipfilet of lamsvlees.

Bieten zijn veelzijdig

Bieten zijn zoet en goed te verwerken in een salade naar keuze.
Denk bijvoorbeeld aan de variant met geraspte gekookte bieten met hieraan toegevoegd geraspte appel, een dressing van walnotenolie, peper en zout. Garneer het geheel hierna met in de koekenpan gebrande walnoten en pijnboompitten.

Krijg je bezoek? Verwen je gasten en maak een mooie carpaccio van bieten. Kook de bieten knapperig gaar (in 15 minuten) en snijdt deze in zo dun mogelijke plakjes. Garneer het geheel hierna met makreel, kappertjes, biologische oude kaas en kiemgroenten. Werk het af met peper, zeezout en olijfolie extra vierge.

Een stamppot is gemakkelijk klaar te maken. Een stamppot is zowel geschikt bij een avondmaaltijd als bij gebruik tijdens een lunch. In slechts een half uur staat een gezonde maaltijd op tafel. Bieten vallen goed bij jong en oud, vanwege de zoete smaak. Tijdens de winterperiode verlangt je lichaam naar een wat stevigere maaltijd. Een stamppot biedt uitkomst!

Benodigdheden bieten stamppot (voor ruim 4 personen)

  • 4 bieten ongekookt is de beste keuze, maar kant en klare gare bietjes kunnen ook gebruikt worden
  • een kleine zak biologische aardappels, kruimig (zoete aardappel is ook mogelijk, deze zijn nog gezonder)
  • een potje zure augurken (zonder onnodige toevoegingen zoals bijvoorbeeld suiker)
  • een potje kappertjes (op olie of azijn)
  • 2 sjalotjes

Garnering

  • bospaddestoelen en oesterzwammen (van beide 1 bakje)
  • 2 tenen verse knoflook
  • ghee of roomboter
  • peper en (zee/himalaya)zout naar smaak

Bereiding van bietenstamppot met paddestoelen

Schil de bieten en kook deze in 20 minuten gaar. Schil de aardappels en kook deze met een snufje zeezout in een aparte pan in 20 minuten gaar.
De bieten mogen iets afkoelen voordat ze geraspt worden, zodat je niet je vingers kan verbranden.

Laat de kappertjes uitlekken en snijdt de sjalotjes zo fijn mogelijk.
Voeg augurken naar smaak toe. Wanneer ze klein zijn, snij ik er plakjes van en bij dikkere augurken blokjes. De augurken en uitjes gaan rauw door de bietenstamppot.

Maak de paddestoelen schoon met keukenpapier of een keukendoek.
Snij een klein stukje van de onderkant van de paddestoelen af.
Snij de paddestoelen in plakjes en bak deze met de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak gaar in roomboter of ghee. Vijf minuten bakken is meestal voldoende.

Ghee

Ghee is geklaarde roomboter en bevat geen eiwitten maar enkel vet. De Ghee van Remeker is een aanrader.

Remeker Ghee wordt op boerderij “De Groote Voort” in Lunteren bereid uit weiboter van Jerseykoeienmelk. Remeker Ghee is zuiver melkvet met een nootachtig aroma. Geschikt om te bakken, braden, stoven en frituren.
Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Het spat niet bij verhitting in de pan en is lang houdbaar.

Laat een reactie achter